Ik krijg de vraag wel eens van mensen. Jullie zetten in op challenges - jongeren die gewoon gaan doen wat Jezus ons opdroeg. Dat klinkt mooi, maar is dat niet te veel gericht op het doen van (goede) werken? Je kunt je geloof toch niet verdienen? Een terechte opmerking.
In dit BLOG ga ik in op twee visies die ik vaak hoor, en zet ik er een derde naast.
(Na het publiceren van dit BLOG kreeg ik een waardevolle bijdrage van een lezer. Ik heb deze toegevoegd aan deze BLOG zodat het meer in balans komt. Lees het BLOG en kijk onderaan voor de reactie.)
Lees snel verder.
Goede werken om je geloof te #verdienen.
Sola Gratia - alleen genade. Tijdens de reformatie was dit een van de kernzaken. Je kunt je geloof niet verdienen, nope. Je kunt het alleen - door genade - krijgen. Het is een cadeau. Een gift. Je kunt niets toevoegen aan het offer dat Jezus gebracht heeft. Hij heeft de volledige rekening betaald en jij mag aanspraak maken op het bloed van Jezus. Niet jouw werken maar Zijn volbrachte werk, Zijn offer maakt het weer goed tussen jou en een rechtvaardig God.
Jezus nodigt je uit en zegt tegen je:
‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God. En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is, en de mensen hebben de duisternis liefgehad, meer dan het licht, want hun werken waren slecht. Want ieder die kwaad doet, haat het licht en komt niet tot het licht, opdat zijn werken niet ontmaskerd worden. Maar wie de waarheid doet, komt tot het licht, opdat van zijn werken openbaar wordt dat ze in God gedaan zijn.’ Johannes 3:16-21
Geloof, geen werken.
En hoe ziet Alongsiders dat dan?
Nou precies zo. Het is alleen genade en werken voegen er niets aan toe. Challenges doe je niet om je geloof te verdienen. Je doet het niet om de ‘gap’ kleiner te maken. Niets daarvan.
Goede werken uit #dankbaarheid.
Opgegroeid in de gereformeerde gemeente was het ‘werken uit dankbaarheid’ een uitspraak die ik vaak hoorde. Tuurlijk, je bent dankbaar voor wat de Heer Jezus voor je gedaan heeft en nu doe je uit liefde ‘werken’ voor Hem. Niets te veel toch als je kijkt naar Zijn offer?
Hoewel ik deze gedachtegang een beetje snap heb ik er toch moeite mee. Hoeveel werken moet je doen dan om voldoende #dankbaar te zijn?
Ik maak even de vergelijking met mijn huwelijk. Talitha geeft me een super mooi cadeau. Laten we zeggen een nieuwe gitaar. Daar ben ik super blij mee natuurlijk. Ze heeft hem met zorg uitgekozen, is in overleg gegaan met de gitaarbouwer waar ik altijd kom. Ze heeft echt gezocht naar iets passends. En dat was raak - ik geniet er enorm van. Een groot cadeau. Prachtig.
Om mijn dankbaarheid te uiten ga ik nu aan de slag. Ik schat in dat de gitaar ongeveer 800 euro heeft gekost. Dus bloemen, parfum, chocolade, kaartjes, meer parfum, een leuke jurk, meer chocolade, thee, uit eten, koffie, chocolade, meer koffie, ...
Als mijn werken voortkomen als een response op wat Talitha heeft gedaan komt dat vreemd over. Wat dan als ik ‘genoeg’ teruggedaan heb? Gaat Talitha dan hetzelfde voor mij doen? Het is toch niet een systeem van geven naar wat we ontvangen hebben? Terugbetalen om onze dankbaarheid te laten merken? Is dat niet een wat vreemd motief? Is er niet een andere weg? Ik geloof van wel.
Goede werken om te #groeien naar het beeld van de Meester.
Waar in het eerste geval #verdienen het kernwoord was en in het tweede geval #dankbaarheid wil ik graag focussen op #groei. Groeien naar het beeld van de Meester - Jezus. In Mattheus 10:25 staat dat het voor een discipel genoeg moet zijn om te worden zoals de Meester. Hoe groei je naar het beeld van de Meester?
Ik denk dat de kern is door eenvoudigweg te doen wat Hij zegt. #gehoorzaamheid is een sleutelwoord. Ergens in de Alongsiderstraining haal ik het voorbeeld aan van de gitaarbouwer waar ik een poos gewerkt heb. Ik heb iets van gitaarbouwen geleerd door te doen wat Sjak - de gitaarbouwer - me opdroeg. Als hij me vertelde dat ik op een bepaalde manier een bovenblad moest repareren deed ik het op die manier. Als hij me vertelde hoe ik de fretten moest vlakken, dan deed ik het op die manier. Snaren opspannen, mechanieken vervangen, oppoetsen, bijwerken, adviseren, en nog veel meer. Ik deed wat hij me opdroeg, daardoor leerde ik het, en daardoor groeide ik. Ik monteer de snaren nog steeds op de ‘Sjak’ manier;-) Grappig toch?
Ik stel me voor dat het bij het Jezus net zo werkt. Hij geeft je opdrachten, niet omdat Hij verwacht dat je daarmee iets verdient. Niet omdat Hij daarin je mate van dankbaarheid verwacht te zien. Maar omdat Hij de Meester is en jij de discipel, de volgeling. Omdat je Hem volgt en omdat je wilt worden zoals de Meester. Wil jij dat?
Challenges helpen daarbij. Het zijn opdrachten van Jezus en de apostelen - uitgewerkt en toegepast - waarmee jij kunt leren van de Meester Jezus. Challenges zijn niet heilig, de opdrachten van de Meester wel. Challenges zijn een hulpmiddel om op weg te zijn met de Meester.
Neem jij de challenge aan?
Wat wordt jouw volgende challenge?
Waardevolle reactie van een lezer:
(Lees hieronder de mooie en waardevolle reactie die we kregen van een lezer. Geniet ervan en laat de laatste vraag op je inwerken.)
Ik kan volledig AMEN zeggen op de eerste alinea van wat je schrijft over hoe Alongsiders kijkt naar Sola Gratia: ‘Nou precies zo. Het is alleen genade en werken voegen er niets aan toe. Challenges doe je niet om je geloof te verdienen. Je doet het niet om de ‘gap’ kleiner te maken. Niets daarvan.’
Ook herken ik wat je zegt over ‘werken uit dankbaarheid’. Ik herinner mij dat daarover gepreekt werd en dat het ook regelmatig uitgesproken werd en wordt. Ik hoor dat mijn moeder zo zeggen. Terwijl ik door genade heb leren zien dat het volledig genade is en dat het draait om de overgave aan de rechtvaardigheid van de Heere Jezus, Die als Enige rechtvaardig is, komt haar reactie, ‘ja maar, God eist toch ook gehoorzaamheid en werken uit dankbaarheid’. Volgens mij is dat een verwarring. Het gaat om twee verschillende dingen. Mijn moeder heeft het over het doen van goede werken, ook al heb je nog niet het volledige heil in de Heere Jezus aanvaardt. Ik doel op de urgentie van het eerst binnengaan door de Deur, de Heere Jezus, voordat je tot goede werken in staat bent.
Gehoorzaamheid is een sleutel. De HEERE zegt immers door Samuel: ‘Zie, gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen.’
Jesaja 58 spreekt over schijnvroomheid. God verwerpt godsdienstige werken als Hij Zelf er niet in geëerd wordt. Als de mens zich bekeert en de focus op God legt en het zijn intentie is om Hem te eren, dan belooft God voorspoed en overvloed.
Groeien door te doen wat God zegt. De uitspraak van Johannes komt bij mij op: ‘Hij moet meer worden, maar ik minder’ (Joh. 3:30). Door te groeien in kleiner worden krijgt de Heere Jezus steeds meer gestalte in het leven van een gelovige. De Heere Jezus zegt: ‘de werken die de Vader Mij gegeven heeft om die te volbrengen, juist die werken die Ik doe, getuigen van Mij dat de Vader Mij gezonden heeft.’ (Joh. 5) ‘In Hem woont heel de volheid van de Godheid lichamelijk. En u bent volmaakt worden in Hem, Die het Hoofd is van iedere overheid en macht.’ (Kol.2:9-10).
We zijn één met onze Heere Jezus, het Hoofd. We leven van levenssap van de Wijnstok. Werken uit het vlees zijn zonde. Alleen werken uit de Heilige Geest brengen leven.
Is het mogelijk voor een ongelovige om vanuit de Geest te leven en de werken te doen Die de Vader aan ons heeft gegeven?